gat in je cv geen zorgen zo scoor je die droombaan

Gat in je cv? Geen zorgen, zo scoor je die droombaan

Help, ik heb een gat in mijn cv. Wat vindt mijn toekomstige werkgever hier van? Lukt het mij nu nog om de baan die ik zo graag wil te bemachtigen? Werkloos, ziek of gewoon een tijdje op reis. Een gat in je cv blijft lastig bij solliciteren. Belangrijk is om niet in de stress te raken indien er sprake is van een gat in je cv. Je bent echt niet de enige. Om een collega-recruiter die ik laatst sprak te citeren

“een gat in het cv is alleen erg als er geen duidelijke reden aan ten grondslag ligt”

Wat voor jou vooral van belang is om te weten: als jij de juiste match bent voor de functie, dan verandert een tussenpoze in je carrière daar niks aan! In dit artikel leg ik uit wanneer je spreekt van een gat in je cv en hoe je hier het beste mee om kunt gaan in jouw zoektocht naar een nieuwe baan.

Wat is een gat in je cv?

Men spreekt van een gat in je cv wanneer (het lijkt dat) je een periode niet werkzaam bent geweest. Hier kunnen verschillende en diverse redenen aan ten grondslag liggen. Zo kun je een lange reis hebben gemaakt of een sabbatical hebben genomen. Misschien heb je wel een cursus of studie gevolgd tussendoor. Of was je moeder ziek en koos je ervoor om haar te verzorgen. Maar een gat in je cv kan natuurlijk ook duiden op ontslag of arbeidsongeschiktheid.

Geef uitleg over het gat in je cv

Eigenlijk is het heel simpel: wanneer je een goede reden hebt over de periode waarin je niet gewerkt hebt, wees hier dan open en eerlijk over. Dit laat zien dat je veerkrachtig bent en dat je over doorzettingsvermogen beschikt. Een lange periode niet werkzaam zijn roept snel vragen en negatieve associaties op terwijl dit vaak niet terecht is. Door een goede uitleg te geven over deze periode ben je in staat snel veel negatieve associaties en vragen weg te nemen.  Zo geef je een positieve draai aan het gat in je cv en weet jij wellicht als nog die droombaan te scoren.

Goede redenen:

  • Een lange reis maken
  • Fulltime zorg dragen voor kinderen
  • Studeren
  • Mantelzorg

Een voorbeeld:

“Helaas moest ik bij mijn vorige werkgever vertrekken omdat er een reorganisatie plaatsvond. Natuurlijk was ik teleurgesteld en vond ik het jammer dat ik het bedrijf waar ik zo graag werkte moest verlaten. Maar ik zag mijn vertrek als een kans om eindelijk een zelf studie online marketing te volgen. Deze studie heeft me veel nieuwe kennis en inzichten gegeven. Naast deze studie heb ik me ingezet als vrijwilliger op de tennisvereniging waardoor mijn verantwoordelijkheidsgevoel sterk ontwikkeld is. Een leerzame periode en ik bruis weer van energie.”

3 tips om er een positieve draai aan te geven:

1. Lieg nooit en heb vertrouwen in jezelf

Wees eerlijk, ook al heb je de neiging een leugentje om bestwil te gebruiken bij het gat in je cv. Open en eerlijk zijn is misschien wel het allerbelangrijkste bij een gat in je cv. Hoe je met het gat in je cv omgaat zegt uiteindelijk veel over jezelf. Smoesjes en leugens worden vaak doorzien. Hoe eerlijker jij bent, hoe krachtiger dit over komt.

2. Nevenactiviteiten als vulling voor je cv

Als je werkeloos bent is het verstandig je tijd naast je zoektocht te vullen met extra activiteiten. Dit laat zien dat je actief bezig bent je zelf te ontwikkelen en je tijd productief invult. Misschien heb je wel vrijwilligerswerk gedaan, een wereldreis gemaakt of een cursus Spaans gevolgd. Relevante activiteiten die je hebt ondernomen ter ontplooiing van jezelf zijn de moeite waard om te noemen. Zo zet je je persoonlijke ontwikkeling in om het gat in je curriculum vitae op te vullen.

Activiteiten die zeker de moeite waard zijn om te noemen op het cv:

  • Vrijwilligerswerk
  • Volgen van een cursus
  • Opleidingen
  • Uitzendwerk
  • Lange reis

3. Vaardigheden-cv

Kies voor de opbouw van een vaardigheden-cv in plaats van je curriculum vitae chronologisch op te bouwen. In een vaardigheden-cv deel je je ervaringen, competenties, behaalde successen en persoonlijke ontwikkeling. Je focust dus niet op je werkervaring per tijdsperiode. Lees hier meer over het vaardigheden-cv.