Referenties vermeldt je meestal niet standaard op je cv. Wanneer je gaat solliciteren kan het goed zijn dat je toekomstige werkgever je vraagt naar referenties. Voor toekomstige werkgevers is het gebruik van referenties namelijk een ideale manier om – via derden – een goed beeld van jou te krijgen. Maar wat zijn referenties eigenlijk en hoe vermeld je ze het beste op je cv? Wat vermeld je over referenties en wie vraag je er voor? In dit artikel vertel ik het een en ander over referenties op je cv.
Wat is een referentie?
Een referentie is een getuigenis van hoe jij hebt gefunctioneerd bij je oude werkgever. Voor je toekomstige werkgever is dit een kans om van een ander te horen hoe jij bent als collega en hoe jij je werkzaamheden uitvoert en oppakt. Zo kan je toekomstige werkgever dus checken wie je bent als persoon voordat hij je aanneemt. Werkgevers of recruiters willen vaak weten of je je cv niet hebt aangedikt en of het beeld dat zij van jou hebben klopt. Een werkgever is bijvoorbeeld benieuwd hoe jij presteert onder druk, of jij je verantwoordelijk voor je takenpakket en hoe je met je collega’s omgaat. Je oud-werkgever, leidinggevende of collega worden vaak de referaat genoemd. Een referentie kan schriftelijk gedaan worden, maar het gebeurt meestal mondeling via de telefoon.
Lees hier alles over de perfecte inhoud van het cv.
Referenties op je cv
Referenties zet je meestal niet bij het versturen van je eerste sollicitatiebrief volledig op je cv. Het is heel gebruikelijk om referenties dus niet op je cv te vermelden. De meeste sollicitanten kiezen ervoor om alleen referenties te noemen op het cv als een toekomstige werkgever hier nadrukkelijk voor vraagt in de vacaturetekst. Vaak vraagt een werkgever pas na een sollicitatiegesprek naar referenties en niet al in de eerste selectie.
Werkgevers moeten je ook altijd informeren voordat ze contact opnemen met één van je referenties. Er is altijd nog een andere mogelijkheid om de contactgegevens van je referenties door te geven. Het is dus niet noodzakelijk om referenties te vermelden op het cv en kan afleiden van de ‘belangrijke’ zaken.
Wel kun je op het cv al aangeven of je referenties hebt. Op het curriculum vitae volstaat dit met één zin als ‘Referenties op aanvraag’. Maar laat dit onderdeel achterwege op je cv als je niet in het bezit bent van referenties of als hier niet om gevraagd wordt in de vacaturetekst.
Lees hier meer over het maken een cv.
Hoe vermeld je referenties op je cv
Als er in de vacaturetekst specifiek wordt gevraagd naar referenties, kun je deze opnemen in een apart onderdeel ‘Referenties’ op je cv. Vermeld dan per referentie het bedrijf, de naam van de referaat (bijvoorbeeld je oud-leidinggevende, telefoonnummer en e-mailadres. De gegevens die je opgeeft moeten nog actueel zijn. De persoon die je opgeeft als referaat moet wel ingelicht worden van te voren en toestemming hebben gegeven. Doe dit dus tijdig!
Referenties nooit op je LinkedIn-profiel
Als je een online cv plaatst, bijvoorbeeld op LinkedIn, dan vermeld je daar nooit referenties. Je wilt zicht houden op wat er met deze informatie gebeurt en je wilt niet dat ex-collega’s van jou zomaar opgebeld worden om je werkverleden te controleren. Op LinkedIn kun je wel gebruik maken van aanbevelingen. Een oud-werkgever kan dan iets over jou schrijven, bijvoorbeeld over de samenwerking of wat voor type collega je bent. Als je aan het solliciteren bent lopen toekomstige werkgevers ook vaak even je social-media profielen na om te onderzoeken wat voor type persoon je bent.
Vragen aan de referaat
Je eventuele toekomstige werkgever is geïnteresseerd in zowel je kwaliteiten als eventuele tekortkomingen. Als een werkgever of recruiter jouw referenties checkt, dan probeert hij via derden een beeld van jou te krijgen. Maar wat vraagt een werkgever of recruiter over jou? Hierbij wordt meestal een zo open mogelijke vraagstelling gebruikt, zodat er ruimte is voor de referaat om extra informatie te geven.
Voorbeelden van vragen die gesteld worden bij een referentiecheck zijn:
- Wat is uw relatie met de kandidaat?
- In welke periode was de kandidaat bij u in dienst?
- Hoe lang hebben jullie samengewerkt?
- Hoe was deze samenwerking?
- Wat waren de dagelijkse bezigheden van de kandidaat?
- Zou u deze persoon opnieuw aannemen? Waarom?
- Wat voor soort organisatie past bij de kandidaat?