goede eerste indruk sollicitatiegesprek

Goede eerste indruk sollicitatiegesprek: 5 tips

Het is misschien cliché maar daarom niet minder waar: een goede eerste indruk maak je maar een keer. Het is daarom belangrijk dat deze positief is, zeker bij een sollicitatiegesprek. De eerste paar seconde zijn bepalend voor het beeld dat er van jouw gevormd wordt door de potentiële werkgever. Maar hoe zorg je voor een goede eerste indruk bij een sollicitatiegesprek? In dit artikel help ik je op weg met 5 tips voor een goede eerste indruk tijdens je sollicitatiegesprek.

#1 Kom op tijd.

Het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je op tijd aanwezig bent. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan maar op tijd aankomen op de locatie van het gesprek is essentieel. Mik op ongeveer 10 minuten voor het gesprek begint. Je weet nooit wat je onderweg nog allemaal tegenkomt en je 10 minuten eerder melden kan nooit kwaad. Een bijkomend voordeel van op tijd zijn is dat je nog even tot rust kunt komen en je nog even kan voorbereiden op het gesprek.

#2 Je outfit klopt

Een passende outfit is erg belangrijk. Je gesprekspartner zal je waarschijnlijk eerder zien dan horen. Weten wat als passende kleding wordt ervaren zou je weleens een voorsprong op de concurrentie kunnen geven zonder dat je daar ook maar iets voor hebt hoeven te zeggen. Bijvoorbeeld: de dresscode bij een advocatenkantoor is heel anders dan een start-up. Weet je de dresscode (cultuur niet)? Dan is de regel: kleed je altijd netjes.

Lees hier meer over welke kleding het meest gepast is tijdens het sollicitatiegesprek.

#3 Geef een goede handdruk en glimlach

Wanneer je iemand de hand schudt wekt dit vertrouwen op. Zorg er dus voor dat deze niet te hard of te zacht is. Dit lijkt zo simpel maar een goede handdruk draagt bij aan een positieve eerste indruk nog voor het sollicitatiegesprek begonnen is.

Een glimlach heeft een positieve werking wanneer deze oprecht is. Probeer het niet te overdrijven of te faken, dit werkt averechts.

#4 Maak oogcontact

De handdruk is de eerste kennismaking. Straal enthousiasme uit over de ontmoeting, het bedrijf en de functie. Hierbij wil je oogcontact hebben en houden met je gesprekspartners. Oogcontact zorgt voor verbondenheid en creëert een band. Probeer niet te staren of constant naar beneden te kijken maar je gesprekspartners af en toe aan te kijken. Als je geen oogcontact maakt dan kun je onzeker overkomen, iets wat je niet wil tijdens de eerste kennismaking.

#5 Luister actief en toon belangstelling in de interviewer

Creëer een open houden door rechtop te gaan zitten en maak oogcontact met je gesprekspartners wanneer zij vragen stellen of iets vertellen. Actief luisteren kun je doen door af en toe te knikken als een bevestiging. Maak eventueel notities als er belangrijke punten zijn waar je nader uitleg over wilt. Ga dus niet met gekruiste armen onderuitgezakt in je stoel hangen. Je wilt namelijk geïnteresseerd en betrouwbaar overkomen.

Ook kun je zelf actief vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Hiermee toon je belangstelling in je gesprekspartners en het bedrijf wat vaak gewaardeerd wordt.

Meer over vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek lees je hier.