Afgestudeerd

Hoera, eindelijk afgestudeerd! En nu…. – 5 tips

Hoera, eindelijk afgestudeerd! Diploma op zak dus geen studieboeken meer lezen, geen colleges meer volgen en geen tentamens meer maken. Tijd om opgelucht adem te halen en te relaxen want je hebt alle tijd van de wereld. En nu? Hoe ga je verder nu je klaar bent met studeren en je aan de voet staat van een prachtige loopbaan. In dit artikel geef ik je 5 tips voor een kickstart van je carrière.

Maak een plan

Om de juiste baan te vinden moet je goed weten wat je wilt. Waar liggen je ambities en waar krijg je energie van. Er is soms zoveel keuze maar waar ga je voor? In plaats van te na te denken over wat je precies wilt doen kun je jezelf een paar vragen stellen over hoe je je leven wilt in richten. Waar zie je jezelf over een paar jaar staan? Schrijf alles op, ook dingen die misschien niet realistisch zijn. Dit geeft sturing aan je plannen en zo kom je er ook achter wat je absoluut niet wilt.

Groot bedrijf of start-up?

Probeer vervolgens voor jezelf helder te krijgen bij wat voor type onderneming je graag zou willen werken? Ga je voor een groot bedrijf met goede naam of ga je voor een hippe start-up waar je vanaf dag één veel inbreng zult hebben. Doe onderzoek naar het bedrijf wat je op het oog hebt. Hoe is bijvoorbeeld de werksfeer en cultuur? Waar liggen jouw doelen en idealen hoe zou je deze graag terug zien in je nieuwe baan. Probeer dit voor jezelf helder te hebben en het zal je enorm helpen bij je zoektocht naar een nieuwe baan.

Wees flexibel en realistisch

Je gaat op zoek naar je eerste echte baan. Dit betekent dat je soms moet bijstellen omdat je nog weinig werkervaring aan bagage meebrengt. Ga voor een baan met inhoud en met leermogelijkheden zodat je je rugzak flink kunt vullen tijdens je eerste baan. Probeer dus niet krampachtig vast te houden aan je ideeën en idealen. Zeker in je in eerste baan zul je  flexibel moeten zijn. Dan zul je merken dat er dan deurtjes voor je open gaan en je je doel dichterbij ziet komen.

Je cv als visite kaartje

Je cv is je visite kaartje, de eerste indruk die een recruiter of toekomstige werkgever van je krijgt en is daarom vaak nog belangrijker dan de sollicitatiebrief. Als je jezelf niet goed weet te verkopen op papier dan kun je het meestal wel schudden. Maak dus een opvallend en hip cv dat er uit springt. Wat beloof jij je nieuwe werknemer in de toekomst te kunnen bieden? Lees hier alles over de algemene inhoud van het cv.

Zelf snel een cv maken dat scoort zodat je direct kunt starten met solliciteren? Met de cv generator maak je in 3 stappen een cv dat voldoet aan alle eisen om effectief te solliciteren (2,95).

Benader je netwerk

Nu je een plan hebt gemaakt en je cv klaar is kun je aan de slag met solliciteren. Een goede eerste stap is om te kijken naar mogelijkheden binnen je eigen netwerk. De personen binnen je netwerk ken je al en zij weten wat ze aan je hebben dus heb je vaak een streepje voor op andere sollicitanten. Tijdens je studententijd heb je bijvoorbeeld al een flink netwerk op gebouwd. Denk aan studiegenoten, docenten, verenigingen, huisgenoten etc. Benader ze en onderschat de waarde van je eigen netwerk.