zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek

Nooit meer zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek

Zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek? Dat is heel normaal. Iedereen heeft op dit soort momenten last van gezonde spanningen. De een iets meer dan de ander. Het is belangrijk om goed om te leren gaan met deze zenuwen en ze dus onder bedwang te kunnen houden als je daadwerkelijk tegenover je mogelijk nieuwe werkgever zit tijdens het sollicitatiegesprek. In dit artikel geef ik je tips die jou kunnen helpen je zenuwen de baas te zijn en niet zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek te zijn.

Goede voorbereiding is belangrijk

Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste. Niet alleen om de baan te krijgen maar ook omdat dit ervoor zorgt dat je met een zelfverzekerd gevoel bij het sollicitatiegesprek zit. Een goede voorbereiding zorgt er ook voor om je zenuwen zo min mogelijk stof te geven om op te gaan spelen. Weet wat je wilt vertellen en bereid antwoorden op alvast mogelijke vragen voor.

Focus je in de voorbereiding vooral op het bedrijf en de functie. Het helpt om informatie op te zoeken over de missie, visie, producten en bedrijfscultuur. Probeer ook goed te verwoorden waarom jij de beste sollicitant bent voor de functie. Motivatie en enthousiasme laten zien werken altijd in je voordeel.

Wees uitgerust

Let je sollicitatiekleden gestreken en wel de avond van te voren klaar. Zo voorkom je een last-minute-kledingcrisis. Zorg dat je er goed uitziet, bepaal je outfit van tevoren. Laat iemand even oordelen en je bevestigen dat je er prima uitziet. Hang het klaar, dat is een zorg minder. Lees hier tips over kleding voor je sollicitatiegesprek.

Ga de avond voor het sollicitatiegesprek op tijd naar bed zodat je uitgerust bent. Je kunt misschien niet slapen. Dat komt omdat je hersenen in de actiestand blijven functioneren. Je gedachten maken dan cirkels, je begint steeds weer waar je eindigt. Bovendien lijkt alles belangrijker, groter en bedreigender in de nacht. Accepteer dat je denkt, maar probeer het los te laten. Het komt zoals het komt.

Verzin alvast een aantal vragen en ken je cv

Bedenk daarnaast wat je nog meer zou willen weten, maar niet kunt vinden. Onthoud dat. Als je een vraag stelt geven zij antwoord en kun jij je wat ontspannen. Bovendien staat het goed, je toont immers interesse. Lees hier alles over slimme vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

Zorg er ook voor dat je weer helemaal up to date bent en je cv kent. Soms is het alweer een tijd geleden dat je een opleiding hebt gevolgd of een functie hebt uitgevoerd. Zo zorg je ervoor dat je makkelijk voorbeelden uit het verleden kunt gebruiken en makkelijk vragen van de recruiter of werkgever kunt beantwoorden.

Zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek zelf

Meestal ben je op tijd dus gebruik deze tijd om je zenuwen te bedwingen. Ga nog even naar het toilet, was je handen, controleer je gezicht en spuit desnoods nog een beetje deodorant als je klotsende oksels hebt. Dit soort momenten helpen je om minder zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek te zijn.

Het gesprek zelf. Heb je nog last van zenuwen? Dat is niet erg. Dit toont aan dat je de baan heel graag wilt. Maar doe alsof je rustig bent. Dan lijk je ontspannen. Adem over je buik. Ontspan je gezicht, glimlach naar mensen. Ga niet friemelen met je handen. Leg ze over elkaar heen op je benen of de tafel. Of onderbouw er je woorden mee als je praat. Stel de vragen die je hebt voorbereid en luister ook naar de antwoorden. Perfectie wordt niet van jou gevraagd, je bent een mens en soms weet je iets ( nog ) niet. Praat rustig, als je zenuwachtig bent praat je onbewust wat sneller. Wees vriendelijk, de mensen tegenover jou zijn ook maar mensen.

Het gevoel van gezonde spanningen blijft waarschijnlijk wel, zeker de eerste minuten. Maar zie het als een hondje aan een riem. Jij bent de baas. Zorg dat de hond niet heel veel groter is dan jijzelf en zorg dat zijn riem vastzit. Controle, dat willen we, weg hoeft het niet

Bedenk dat je iets te winnen hebt, maar niets te verliezen. Je huidige situatie is misschien niet ideaal, maar zo is het dus nu al een poosje. Er zijn veel meer banen, meer kansen, legio mogelijkheden, ook voor jou.