Het sollicitatiegesprek is vaak al even bezig en je hebt al verschillende vragen beantwoord. Maar dan is het opeens jouw beurt om slimme vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek aan misschien wel je toekomstige werkgever. Spannend! Want dit is het belangrijkste onderdeel van het gesprek.
Het heet tenslotte niet voor niks een sollicitatiegesprek en is dus een vorm van tweerichtingsverkeer. Naast het beantwoorden van vragen dien je zelf ook actief vragen te stellen. Jij kunt de potentiële werkgever net zo hard het vuur aan de schenen leggen, als de werkgever jou.
Wees niet bang. Slimme vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek kun je goed voorbereiden voorafgaand aan het gesprek. In dit artikel leg ik uit waarom zelf slimme vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek je sterk neerzet en geef ik een aantal voorbeeldvragen die je in bijna ieder gesprek kunt inzetten.
Waarom slimme vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek belangrijk is?
Het stellen van vragen is heel erg belangrijk. Met het stellen van slimme vragen tijdens het sollicitatiegesprek kom je wellicht achter zaken die anders aan je voorbij zouden zijn gegaan. Daarnaast laat je zien dat je goed bent voorbereid en toon je interesse in het bedrijf en/of de functie. Daarbij helpt het stellen van goede vragen om een stukje van je persoonlijkheid te laten zien. Het stellen van de juiste vragen kan bijvoorbeeld laten zien dat je situaties snel kunt analyseren en begrijpen. Het geeft je de kans om je te kunnen onderscheiden van andere kandidaten.
Lees hier meer tips om zelfverzekerd het sollicitatiegesprek in te gaan.
Wanneer stel je je vragen?
Natuurlijk probeer je het gesprek zo interactief mogelijk te maken. Je mag gerust vragen stellen na het geven van een antwoord. Doe niet geforceerd en alleen als het natuurlijk aanvoelt. Wanneer het sollicitatiegesprek is afgelopen vraagt de recruiter of toekomstige werkgever vaak of alles duidelijk is. Dit is jouw kans om nog de nodige vragen te stellen. Je moet immers weten als je de deur u |itloopt of je het wel leuk vindt bij deze werkgever en of je doelen een match zijn met die van de toekomstige werkgever.
Vermijd het vragen om het vragenstellen
Denk van tevoren goed na over wat je wilt weten en zorg dat je minstens 4 vragen paraat hebt mochten de 2 die je in gedachten had al beantwoord zijn gedurende het gesprek. Denk zorgvuldig na over wat je wilt weten en dus wilt gaan vragen. Het stellen van ondoordachte vragen of vragen die al beantwoord zijn helpen je niet om die gewilde baan in je macht te spelen. Stel dus slimme en betrokken vragen.
Stel maar één vraag tegelijk
Wanneer je meerdere vragen hebt over een onderwerp probeer ze dan op te splitsen in deelvragen. Stel niet meerdere vragen in een vraag. Dit maakt het moeilijker voor de andere persoon om alles te beantwoorden en resulteert in onduidelijke antwoorden voor jou. Daarbij is de kans ook groot dat je maar op de helft van je vraag een antwoord krijgt. Dit wil je voorkomen dus probeer grote vragen op te splitsen in deelvragen.
Zoveel mogelijk open vragen
Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van gesloten vragen. Gesloten vragen zijn vragen waarop je alleen ja of nee kunt antwoorden. Het gebruiken van open vragen zorgt vaak voor een uitgebreider antwoord en meer informatie voor jou als sollicitant. Een ander voordeel is dat open vragen vaak bijdragen aan de interactie in het gesprek met als gevolg dat je duidelijkere en uitgebreidere informatie ontvangt.
Welke kleding trek ik aan tijdens het sollicitatiegesprek?! Lees het hier.
5 voorbeeldvragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek
Hier 5 voorbeeldvragen die je altijd kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Mits ze nog niet aan bod zijn gekomen dan. Ze geven je een beter beeld van de organisatie en functie en helpen je sterk over komen richting de toekomstige werkgever.
Wie zou de ideale kandidaat zijn voor deze positie en inhoeverre pas ik in dat plaatje?
Deze vraag is erg aan te bevelen omdat je er op deze manier het snelste achter komt of er een match is tussen de organisatie en jouw vaardigheden. Geen match, maak dan dat je wegkomt en verspil er verder geen tijd aan.
Hoe zou u de bedrijfscultuur willen omschrijven?
Deze vraag helpt je een beter beeld te geven van het type collega’s en de werksfeer. Ook wordt vaak duidelijk of er aandacht is voor het welzijn van werknemers door het bedrijf.
Aan wie rapporteer ik? Zitten leidinggevende in hetzelfde team of in verschillende teams?
Met deze vraag informeer je naar de hiërarchie. Dit is heel erg belangrijk als je meer dan één leidinggevende hebt.
Wat vindt u het leukst aan het werken voor dit bedrijf?
Ook interviewers praten graag over zichzelf en al helemaal over zaken waar zij veel vanaf weten. Daarnaast geeft deze vraag je informatie over waarom het leuk is om voor het bedrijf te werken van een insider.
Wat zijn de uitdagingen van deze functie?
Met deze vraag bekijk je de vacature met een andere bril. Wees op je hoede wanneer de interviewer zegt “die zijn er niet”.
Meer voorbeeldvragen? Lees dan hier de 60 meest gestelde sollicitatievragen.