sollicitatie trends 2020

7 sollicitatie trends voor 2020

Niets is zo dynamisch als de arbeidsmarkt. We leven in een snel veranderende wereld en ook het solliciteren zal in 2020 steeds minder op de klassieke manier gebeuren. In dit artikel breng ik je graag op de hoogte van de 7 sollicitatie trends voor 2020 zodat jij na het lezen van deze sollicitatie trends tijdens je banenjacht een voorsprong op de rest hebt.

1. Artificial Intelligence (AI) krijgt een grote rol

De impact van AI in het sollicitatieproces wordt steeds groter. Het is dan ook een van de sollicitatie trends voor 2020. Het afgelopen jaar heeft AI een enorme groei doorgemaakt bij het solliciteren, met name binnen IT organisaties. Veel recruiters geven vandaag de dag aan dat AI het recruitment proces veranderd. Het helpt bedrijven om eenvoudig digitaal onderzoek te doen naar kandidaten. Het helpt recruiters niet alleen om kandidaten te screenen, maar ook om toekomstige kandidaten online te onderzoeken. Bedrijven maken op dit moment al gebruik van tools die cv’s en motivatiebrieven scannen op keywords en social media. De volgende stap zal het digitale sollicitatiegesprek zijn waarbij ook gezichtsuitdrukkingen worden geanalyseerd en een emotionele score gebaseerd hierop bijgehouden zal worden.

2. Persoonlijkheid wordt belangrijker

Door de toename van robots en AI in het sollicitatieproces wordt het belang van een sterke persoonlijkheid steeds groter. Met een sterke persoonlijkheid onderscheid je jezelf van andere kandidaten die dezelfde vaardigheden als jij beschikken. Het inzetten van gedragsassesments door werkgevers gebeurt vandaag de dag steeds vaker. Dit zijn korte test waarbij ‘soft skills’ ontdekt en onderzocht worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over samenwerken, leiderschap, reageren op situaties etc. Door een persoonlijk profiel, ookwel profielschets genoemd, toe te voegen aan je cv ben je al een stapje voor op de rest. In het persoonlijk profiel zou je kunnen vertellen hoe jij bent als collega.

Lees hier meer over schrijven een persoonlijk profiel.

3. Personal branding

‘Your brand is what other people say about you when you’re not in the room’. Een quote van Amazon oprichter Jeff Bazos dieje als werkzoekende boven je bed mag hangen. Een sterke persoonlijkheid en dus een personal brand wordt steeds belangrijker en behoort daarmee dan ook tot de sollicitatie trends voor 2020. Neem je social media accounts en digitale aanwezigheid eens flink onder de loop zodat jij ook digitiaal uitstraalt wie je bent. Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel up-to-date is en, indien relevant, zorg dat er online het een en ander werk-gerelateerd over jou vindbaar is.

4. Videosolliciteren is hot

Videosolliciteren is hot en wordt dan ook één van de sollicitatie trends voor 2020! Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een videosollicitatie geeft de werkgever meteen een goede indruk van jou als sollicitant. Hij ziet hoe je overkomt en hoe je sociale vaardigheden zijn. Dus pak die camera en stel jezelf voor door middel van een korte máár krachtige video.

Een hele eenvoudige videosollicitatie is bijvoorbeeld een interview met jezelf afnemen. Laat de vragen één voor één visueel in beeld komen en geef vervolgens zelf antwoord. Schroom niet om zelf creatief format voor videosolliciteren te verzinnen. Zo lang het format past bij jou en het bedrijf zul jij met kop en schouders boven de standaard sollicitatiebrieven uitspringen. Let wel op: net als bij je cv en sollicitatiebrief is het niet de bedoeling dat je een standaard video meestuurt. Pas deze netjes aan bij elke sollicitatie die je gaat versturen.

Meer weten over videosolliciteren: lees het hier!

5. Smartphone proof

Ook de smartphone is niet meer weg te denken uit de sollicitatieprocedure. In 2020 neemt de rol van de smartphone alleen nog maar toe en zijn we mobile first. Als sollicitant kun je in sommige gevallen zelfs solliciteren via WhatsApp. Recruiters zijn veel onderweg en lezen sollicitatiebrieven en cv’s dan graag op hun mobiel. Als sollicitant zijnde kun je hier vrij eenvoudig op inspelen. Zorg ervoor dat je smartphone “sollicitatieproof” is. Sla je curriculum vitae en sollicitatiebrief op als pdf bestand en bewaar deze op je mobiele telefoon. Een pdf bestand is altijd, ongeacht welk platform, te openen. Met alle documenten op je mobiele telefoon kun je snel reageren op de baan die jij graag zou willen hebben.

6. Werk-privé balans

Werkgeluk zit niet alleen in salaris. Met name bij millenials speelt salaris een minder grote rol en is de werk-privé balans belangrijk. Werkgevers begrijpen dit steeds vaker en proberen hierop in te spelen. Een gezonde werk-privé balans zorgt ervoor dat je productiever, creatiever, efficiënter, maar bovenal ook gezonder bent. Kijk bij het zoeken naar een baan dus verder dan de salarisschaal. Wat biedt een werkgever nog meer? Denk aan sociale evenementen, leuke sportactiviteiten, thuiswerken, etc. Wat vind jij belangrijk?

7. Ontwikkel nieuwe vaardigheden

‘Learning on te job’ is de sollicitatie trend voor 2020. Jezelf blijven ontwikkelen, blijven leren, op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en nieuwe vaardigheden opdoen die je nodig hebt om je werk te kunnen doen nu en in de toekomst wordt ook door werkgevers steeds belangrijker gevonden. Daarnaast zorgen trainingen en cursussen ervoor dat je met meer plezier naar je werkt gaat wat de productiviteit bevordert.