inhoud cv

Inhoud cv: wat zet je in een curriculum vitae?

Curriculum vitae, oftewel cv, betekent letterlijk levensloop. Alles wat je gedaan hebt in je leven is belangrijk, maar moet je ook alles noemen in je cv? Bij alles wat je hebt gedaan dien je jezelf af te vragen of het ook relevant en belangrijk is voor de functie waarop je wilt solliciteren. In dit artikel deel ik de algemene inhoud van een cv.

Wat is een cv?

Laten we bij het begin beginnen. Voordat je een goed cv met goede inhoud kunt opstellen dien je eerst te weten wat een cv inhoudt. Dus: wat is een cv? In de context van solliciteren staat de afkorting cv voor curriculum vitae. Een cv (curriculum vitae) is een overzicht van je contactgegevens, gevolgde opleidingen en werkervaring, eventueel aangevuld met een opsomming van je vaardigheden, hobby’s en bijvoorbeeld een profielschets. Je gebruikt een cv bij het solliciteren. Het geeft je toekomstige werkgever snel een indruk van wie jij bent en wat je te bieden hebt.

De juiste afkorting van curriculum vitae is cv. Enkel kleine letters en zonder punten. Je zegt dan ook “het curriculum vitae”, dus is het ook “het cv” en gebruikt het als volgt in de vervoeging in combinatie met een bijvoeglijk naamwoord:

  • een goed cv 
  • een uitgebreid cv

of 

  • het goede cv
  • het uitgebreide cv

Opmaak van het cv

Een goed cv is overzichtelijk en gestructureerd. Een goede vormgeving zorgt voor rust op papier. Ik zou daarom altijd kiezen voor zwarte of donkergrijze letters en wit papier. Natuurlijk wil je opvallen met je cv maar maak het niet te gek. Kies ook voor een neutraal en duidelijk lettertype zoals Calibri, Arial of de klassiekere variant Times New Roman.

Ook komen er in elk cv een aantal belangrijke onderwerpen aan bod. Het gebruik van standaard tussenkopjes zoals werkervaring, opleiding en cursussen is daarom van belang. Bulletpoints, werken met dik gedrukte tussenkopjes en een strakke uitlijning helpen ook bij een mooi overzichtelijk cv.

Een online cv generator kan je helpen bij het opmaken van een curriculum vitae. Het is een handige tool die je helpt bij het opstellen van een overzichtelijk en mooi professioneel cv. Oftewel: met de cv generator maak je in 3 stappen een cv dat voldoet aan alle eisen om effectief te solliciteren (2,95)

Hieronder een aantal voorbeelden van goede cv’s die opgesteld zijn via onze cv generator:

  • cv-voorbeeld-leerkracht

Inhoud cv

Nu je weet wat een cv is en we het kort hebben gehad over de opmaak van het cv is de volgende stap om de inhoud van het cv te bespreken. Het maken van een goed cv begint dan ook bij het bepalen van de inhoud van het cv. Een veel gebruikte cv-indeling die je kunt toepassen bij het opstellen van een goed cv ziet er als volgt uit:

  • Personalia
  • Profielschets
  • Werkervaring
  • Opleidingen en cursussen
  • Overig

Lees hier alle artikelen over het opstellen van een goed cv.

Personalia

Je cv begin je altijd met je persoonlijke gegevens zodat de werkgever of recruiter snel contact met je kan opnemen. Denk aan naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en emailadres. Daarnaast kun je nog informatie delen over je LinkedIn profiel, je geboortedatum en -plaats, je burgelijke staat en nationaliteit. Indien het relevant is voor de vacature is dit ook de plek om te delen of je in het bezit bent van het rijbewijs.

Profielschets

De profielschets vertelt in circa drie zinnen waar je goed in bent, wat je wilt leren, wat je ambities zijn en welke persoonlijke eigenschappen je hebt. Het geeft je cv een persoonlijke twist je zet jezelf meteen stevig neer. Het is wel belangrijk dat de profielschets aansluit op de vacature. De meeste recruiters vinden de profielschets dan ook een waardevolle toevoeging. Lees hier alles over een ijzersterke profielschets.

Voorbeeld profielschets

“Gedreven, loyaal en servicegericht zijn woorden die mij goed omschrijven. Als teamplayer houd ik niet alleen rekening met de belangen van de klant, maar ook met die van mijn collega’s en leidinggevenden. Mijn affiniteit met IT stelt mij in staat om me snel aan te passen aan nieuwe systemen.”

Werkervaring

Werkervaring en opleidingen presenteer je in omgekeerde chronologische volgorde op je cv. Je begint met je huidige (meest recente) functie en werkt zo verder naar het verleden, dus van nu naar vroeger. Op deze manier creëer je een duidelijk beeld van je carrièrepad. Geef bij iedere werkervaring ook aan hoe lang je er hebt gewerkt door de begin en einddatum te vermelden. Het toevoegen van een nauwkeurige omschrijving naast de functietitel is belangrijk. Alleen de vermelding “relatiebeheer” of “analist” zegt een werkgever of recruiter vaak weinig. Probeer in de omschrijving de nadruk te leggen op competenties, dingen die je bereikt hebt en ervaringen die belangrijk zijn voor de baan waarop je solliciteert. Noem bijvoorbeeld cijfers of onderscheidingen die je hebt gekregen. Laat zien dat je gegroeid bent in werkervaring.

Werkervaring: korte periode bij een werkgever, wat nu?

Soms heb je ergens maar een korte periode gewerkt, om bedrijfseconomische redenen of omdat de functie toch niet was wat je er van verwacht had.  Als je denkt dat het de interpretatie van je cv verbetert kun je het beste een korte toelichting toevoegen. Anders kun je deze korte toelichting beter weglaten.

Opleiding en cursussen

Ook opleiding presenteer je in omgekeerde chronologische volgorde op je cv. Zet je meest recente opleiding dus bovenaan en werk naar beneden. Heb je een diploma? Noem dan altijd de officiële naam van het diploma.

Overig

Andere onderdelen die je nog kunt toevoegen aan je cv zijn talen, computerkennis, cursussen en publicaties. Geef duidelijk aan hoe bekwaam je bent in opgesomde vaardigheden. Daarnaast kun je ook nog nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk en persoonlijke interesses noemen op je cv. Voeg alleen onderdelen toe die een toegevoegde waarde bieden aan je cv en die iets positiefs zeggen over jou. Je hoeft niet uitputtend te zijn.

Relevante ervaringen

Vergeet relevante ervaringen en sterke kanten waar je misschien geen diploma of certificaat van hebt niet op te noemen in je cv. Als ze passen bij de functie waarop je wilt solliciteren heeft dit zeker een toegevoegde waarde. Ben je timmerman en heb je daarnaast ervaring met lassen of schilderen? Noem dit dan ook. Ben je net afgestudeerd maar heb je tijdens je studie een bestuursfunctie in een vereniging gehad? Zet het op je cv.